Friday, February 12, 2010

benda-benda pelik dalam negara

Jabatan Penerbangan Awam (DCA) akan menyiasat bagaimana bekalan dadah dapat dibawa masuk dan keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) walaupun terdapat peralatan canggih seperti mesin pengimbas ditempatkan di lapangan terbang itu.

Ketua Pengarahnya Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata kawalan keselamatan di KLIA sentiasa diperketatkan bagi memastikan tidak berlaku sebarang insiden yang boleh mengancam keselamatan orang ramai.

"Kita perlu siasat bagaimana ia boleh berlaku (membawa masuk dan keluar dadah)," katanya kepada pemberita selepas Latihan Amal Table Top (Ops Rampas) Peringkat Kebangsaan di Pusat Latihan Malaysia Airports di sini Khamis.

Beliau mengulas beberapa kes rampasan dadah di KLIA yang melaibatkan warga asing di mana yang terbaru cubaan menyeludup masuk 11.1 kilogram dadah jenis syabu bernilai RM3 juta oleh enam rakyat Iran termasuk seorang wanita.

Azharuddin bagaimanapun enggan mengulas apabila ditanya kemungkinan perbuatan itu didalangi oleh orang dalam.

"Kita sentiasa ketatkan kawalan... mesin pengimbas yang ada lebih kepada mengesan barangan berbahaya seperti senjata api, peledak dan juga bom. Sehingga kini tiada barangan berbahaya seperti itu terlepas," katanya.


-- BERNAMA

No comments:

Post a Comment

TEMAN SINGGAH

YANG DATANG